Chakoi dan Pau Goreng Sedap


  • Sumo

Baru-baru ini saya ada cover satu majlis perkahwinan di NC Event Space di Seri Kembangan sebagai jurugambar. Pengantinnya adalah Safwan & Nini. Seperti biasa untuk skop pertama saya akan ambil gambar terperinci kelengkapan perkahwinan seperti pelamin, meja makan, tanda nama, banner, makanan dan segala mak nenek details. Kemudian beralih pula kepada ahli keluarga pengantin yang sebok menyambut tetamu.

Bila dah selesai tugasan pertama teringinlah pula nak mencuba kuih chakoi dan juga pau goreng yang disediakan tuan rumah. Masa mula-mula masuk dewan dah nampak dah sebab kanopi kecil mereka terletak berhampiran pintu masuk dewan. Istimewanya ia dibuat panas-panas on the spot. Chakoinya saiz kecik-kecik. Mula-mula fikir dalam hati, “Apa kecik sangat chakoi ni. Nak jimat tepung ke?”. Jadi saya pun ambik la tiga ketul bersama dengan kayanya sebagai pencicah juga sebiji pau goreng berinti kacang.

Sekali ngap… wah! Sedap betul chakoi brader ni. Lembut, gebu. Cicah dengan kayanya lagilah sedap. Tak pernah jumpa kat mana-mana chakoi sedap macam ni. Lepas tu try la pulak pau gorengnya. Inti kacang… kacang merah kalau tak silap saya. Fuh! Terangkat lagi sekali. Inilah baru pau goreng.. bukan pau oksigen. Inti padat.. tak kedekut. Rasa lazat. Jadinya pada hari tu saya tak makan nasi minyak… belasah pau dan chakoi je 3 round!

Menurut akak yang buat chakoi ni, kaya untuk chakoi dan juga inti kacang untuk pau goreng mereka buat sendiri. Tidak dibeli yang ready made di mana-mana kedai bakeri. Harap maklong!

Kalau sesiapa nak panggil brader ni untuk menyediakan gerai chakoi dan pau goreng bolehlah contact Dwanz Baby Cakoi di 014-6401645. Dengar khabarnya sepanjang Ramadhan ni gerai mereka di bazar Ramadhan Pandan Indah hari-hari beratur panjang. Orang sanggup tunggu lama bagi mendapatkan chakoi dan pau goreng mereka. Tapi jangan lupa jaga SOP ya.

Penulis merupakan jurugambar perkahwinan yang beroperasi di Damansara, Kuala Lumpur. Jika ada sebarang pertanyaan atau tempahan untuk fotografi perkahwinan, pertunangan, harijadi, aqiqah, majlis korporat, portraiture, fashion show atau private shoot anda boleh hubungi saya di whatsapp 6017-3749707