Cendol Songkok Tinggi


  • Sumo

Di dalam sesebuah majlis perkahwinan tentunya hidangan untuk para tetamu menjadi salah satu elemen penting yang diberi perhatian oleh tuan punya majlis. Hidangan standard yang sering kita lihat tentulah nasi minyak, nasi beriani, nasi hujan panas, juga nasi putih disamping lauk pauk istimewa seperti ayam masak merah, rendang daging, acar buah, ayam goreng berempah dan lain-lain lagi. Selain dari hidangan tersebut ada juga tuan rumah yang menyediakan juadah tambahan untuk tetamu. Antaranya kuih-muih, rojak buah, ais krim, bubur dan tak ketinggalan juga cendol.

Sebut tentang cendol, antara cendol yang agak popular untuk majlis-majlis perkahwinan adalah Cendol Songkok Tinggi. Seingat saya semenjak berkecimpung dalam fotografi perkahwinan dah banyak kali saya nampak mereka menghidangkan specialty mereka ni. Nak cam mereka ni senang je, mereka memang pakai songkok tinggi. Mungkin 5 inci kot, tak sempat pulak saya nak tanya mereka. Lagi satu identiti mereka ialah petugasnya kebiasaannya memakai tanda nama. Selain dari identiti mereka yang tersendiri, apa yang menarik tentang Cendol Songkok Tinggi ini sudah tentunya kelazatan cendol yang disediakan.

Oleh sebab kelazatan cendol mereka itulah maka saya tak pernah lepaskan peluang untuk menikmatinya di setiap majlis perkahwinan yang mendapatkan khidmat mereka. Kadang-kadang sampai dua round! Rasa cendolnya, santannya memang sedap. Kalau nak extra boleh mintak tambah kacang. Maka tak hairanlah, walaupun mereka ni datang dari Kg. Jiboi Baru, Seremban tapi tak putus-putus menerima tempahan dari Kuala Lumpur, Putrajaya dan sekitar Lembah Kelang.

Bagi yang ingin mendapatkan cendol mereka untuk majlis anda bolehlah hubungi mereka di talian: 014-7293548 / 019-2420626 / 014-2635028.

Penulis merupakan jurugambar perkahwinan yang beroperasi di Damansara, Kuala Lumpur. Jika ada sebarang pertanyaan atau tempahan untuk fotografi perkahwinan, pertunangan, harijadi, aqiqah atau majlis korporat anda boleh hubungi saya di 0173749707 atau 0163937067. Nak whatsapp pun boleh.