© Copyright 2016
NikHamidi Photography

Tag Archives: tema


Majlis Resepsi Azwa & Lala Pelamin Fantasia 2015


Kali ini nak share pulak tugasan fotografi perkahwinan kami untuk majlis resepsi Azwa & Lala yang diadakan di Dewan MBSA, Seksyen 13, Shah Alam. Majlis ini diadakan pada hari yang sama dengan majlis akad nikah. Makanya selepas selesai akad nikah di Masjid Naza TTDI Seksyen 13, kami bergegas semula ke […]

Satu Lagi Fotografi Birthday


Dah agak lama saya tak buat double job. Tapi akhirnya sebelum puasa baru-baru ini saya terima dua job. Kesanggupan itu pun kerana majlis yang ditawarkan adalah dua majlis simple. Pada sebelah pagi saya cover majlis khatam quran di Sg Merab, Bangi. Ianya diikuti dengan fotografi untuk majlis harijadi pada pukul […]

birthday decoration

Fotografi Perkahwinan: Jasrul & Suriaty (Part 2 – Resepsi)


Sebelum ini saya ada membuat posting tentang fotografi perkahwinan (akad nikah) pasangan Jasrul & Suriaty yang diadakan di Masjid KLCC. Kali ini kita sambung bahagian kedua pulak iaitu fotografi untuk resepsi mereka yang diadakan pada hari yang sama. Majlis resepsi diadakan di Dewan Sejarah, Jalan Tun Razak iaitu bersebelahan dengan […]

Tips Perkahwinan: 7 Cara Memahami Konsep Warna Pastel


Pada tahun 2012 saya telah menjadi official photographer untuk beberapa perkahwinan dan juga pertunangan. Dari apa yang saya perhatikan memang benar pada 2012 ini trend warna perkahwinan pada tahun ini lebih terarah kepada warna-warna pastel.   Warna pastel? Warna macam mana tu? Dulu saya pun seperti anda juga, sering tertanya-tanya […]

Lagi Tentang Dekorasi & Props Perkahwinan


Semasa membuat fotografi perkahwinan Saiful & Ainoor di Senawang saya turut berkesempatan meneliti persiapan yang dilakukan oleh mereka di rumah pengantin. Nampaknya mereka amat teliti dalam membuat persiapan baik dari segi warna, hiasan dan juga kelengkapan dihari perkahwinan mereka.   Pada malam akad nikah mereka menggunakan pelamin mini yang ringkas […]

Warna Pengantin


Ini kali kedua nampaknya saya menulis tentang warna pengantin atau pun warna majlis perkahwinan. Beberapa hari lepas saya ada menulis tentang warna tema pengantin. Walau pun saya ni bukanlah fashion designer tetapi saya cukup gembira menulis tentang hal-hal yang dapat membantu bakal-bakal pengantin dalam membuat persiapan majlis perkahwinan mereka. Bila […]

Warna Tema Perkahwinan


  Warna tema perkahwinan merupakan satu perkara yang paling penting bagi setiap majlis perkahwinan. Sebelum apa-apa persiapan dibuat warna tema perlulah ditentukan terlebih dahulu. Setelah keputusan tentang warna tema dimuktamadkan barulah persiapan-persiapan lain boleh ditentukan iaitu seperti warna pelamin, pakaian, hiasan bilik tidur, hiasan dewan, set meja makan, cenderamata, kad […]