Tag Archives: portraiture


Senibina dan Fotografi Perkahwinan


Dalam kita mengambil gambar perkahwinan, tak kiralah akad nikah mahupun majlis resepsi pastinya latar belakang turut memainkan peranan penting dalam mencorakkan gambar yang terhasil. Latar belakang terbentuk dari pelbagai elemen. Ada alam semulajadi, ada persekitaran yang sesak, ada orang ramai, ada lautan dan macam-macam lagi. Ada juga yang suka latarbelakang […]

Afifi & Afida – Majlis Bertandang


Salah satu soalan yang sering diutarakan semasa shoot wedding ialah, “Nanti outdoor nak shoot kat mana?”. Kalau nak dikirakan kita memang mempunyai banyak pilihan. Tetapi kadang-kadang ada juga kekangan seperti faktor mengejar masa, cuaca dan juga jarak serta trafik jem. Oleh itu untuk majlis ini yang diadakan di dewan Kolej […]

Pullman Putrajaya Lakeside Yang Indah


Pertama kali saya berpeluang mengadakan sesi fotografi outdoor di dalam kawasan resort Pullman Putrajaya Lakeside untuk pasangan pengantin Nadiah & Amran. Semasa deal dengan mereka memang aturcara ini ada dibincangkan dari awal dan saya memang sangat look forward untuk ini. Cuma seminggu sebelum sesi outdoor tersebut saya ada memberitahu ibu […]

Nina & Azizi – Post Wedding Photoshoot


Pada kebiasaannya setiap pakej fotografi perkahwinan saya datang bersama dengan free outdoor photoshoot pada hari yang sama dengan majlis. Tapi ada juga ketikanya pengantin meminta untuk mengadakan photoshoot outdoor di hari lain atas sebab-sebab tertentu. Bagi pasangan Nina dan Azizi, majlis akad nikah dan resepsi mereka telah diadakan di Jengka, […]

Promosi Pakej Fotografi Perkahwinan Ramadhan 2016


NIKAH DAN SANDING SATU ALBUM MANA CUKUP. KENALAH DUA ALBUM KAN. ______________________________________________________________ Gambar banyak yang cantik-cantik. Kalau satu je album banyak yang terpaksa kena tolak tepi. Sayang la pulak kan. Nanti ada yang kecik hati gambar tak masuk dalam album. Habis tu macam mana ya? Nak book pakej dengan dua […]

Pakej Fotografi Perkahwinan Murah 2016

Potret Fotografi – Split Lighting


Split lighting merupakan satu corak pencahayaan dengan model betul-betul menghadap kamera. Dengan cara ini wajah akan terbahagi dua pada satu simetri. Sumber cahaya pula adalah pada posisi 90 darjah di sisi subjek samada dari kiri atau kanan yang akan menjadikan ini satu bahagian menerima cahaya yang cukup manakala satu bahagian […]

Fotografi Potret: Broad Lighting dan Short Lighting


Apabila kita mengambil gambar seseorang yang berdiri tidak menghadap tepat ke kamera maka akan ujud dua sisi pada wajah iaitu broad side dan short side. Broad side adalah bahagian wajah yang dekat dengan kamera manakala short side adalah bahagian yang jauh dari kamera. Broad light atau short light terhasil bergantung […]

Short Lighting

6 Jenis Lighting Untuk Fotografi Potret


Di dalam fotografi potret  ada 6 jenis corak pencahayaan yang sering digunakan. Kita sebenarnya mungkin telah pun mengguna pakai corak lighting tersebut tanpa disedari kerana kita tidak tahu namanya. Untuk pembelajaran kita bersama (termasuklah diri saya sendiri), di sini saya senaraikan lima jenis bentuk pencahayaan tersebut: Rembrandt Lighting Broad Lighting […]

Rembrandt Lighting


Bagi jurugambar yang sering melakukan kerja-kerja potraiture di studio mereka tentu biasa dengar istilah Rembrandt Lighting. Istilah ini diambil bersempena dengan nama pelukis dari Belanda iaitu Rembrandt yang sering menggunakan teknik cahaya ini di dalam lukisan potretnya. Ianya boleh didapati dengan samada: (1) satu sumber cahaya atau (2) satu sumber […]