Tag Archives: malaysia


Majlis Perkahwinan Pegawai Tentera


Biasanya majlis perkahwinan pegawai tentera atau pun polis begitu menarik minat tetamu yang hadir. Ini kerana terdapat kelainan pada majlis mereka. Antara perkara yang akan kita temui pada majlis perkahwinan pegawai tentera atau pegawai polis adalah: Memakai uniform – kebiasaan yang saya lihat pengantin lelaki yang merupakan anggota pasukan akan […]

Off Camera Flash


Biasanya untuk shoot majlis perkahwinan saya cuma membawa satu light stand. Itupun biasanya cuma digunakan untuk outdoor photoshoot sahaja. Di lokasi perkahwinan seperti di dewan mahupun rumah saya biasanya hanya menggunakan on camera speedlight. Ini adalah bagi memudahkan dan mempercepatkan pergerakan. Maklumlah kalau shoot wedding ni kita tak ada banyak […]

Rafiq & Atikah – Wedding Outdoor Photoshoot


Maaf lah ya. Baru sempat nak sambung tentang majlis perkahwinan Rafiq & Atikah. Posting sebelum ini saya hanya paparkan gambar-gambar dari majlis resepsi mereka di Kompleks Sukan Sri Delima, Kepong. Kali ini kita lanjutkan pula kepada sesi outdoor photoshoot mereka pula. Memang rata-rata pengantin hari ini akan meminta jurugambar perkahwinan […]

Majlis Perkahwinan Rafiq & Atikah


Dalam tak sedar rupanya dah agak lama saya tak update blog ini. Bukannya malas, tapi masa memang tak mengizinkan. Memang bila masuk tahun 2018 hari tu saya berkobar-kobar dengan azam untuk update blog sekurang-kurangnya setiap dua minggu. Tapi malangnya azam entah ke mana. Baiklah untuk kick start semula habit yang […]

Newborn Photoshoot


Selain dari aktif mengambil gambar untuk majlis perkahwinan, saya juga menerima permintaan untuk mengambil gambar bayi yang baru lahir. Job ini adalah untuk tahun 2017 yang belum sempat saya kongsikan di sini akibat kesibukan. Sebenarnya saya pernah mengambil gambar Jasmine dan keluarganya dalam maternity photoshoot kira-kira sebulan sebelum dia melahirkan […]

6 Tips Kenduri Kahwin Secara Gotong Royong


Rasanya dah lama juga saya tak lihat majlis kenduri kahwin diadakan dengan cara bergotong royong. Sepanjang tempoh lebih sepuluh tahun saya berkecimpung dalam bidang fotografi perkahwinan rasanya boleh dibilang dengan jari majlis-majlis kahwin yang dijalankan tanpa katering. Antara yang saya ingat ialah kenduri meriah di kawasan felda di Batu Pahat, […]

Wedding Photography di Taman Saujana Hijau


Saya dah lama dengar tentang kecantikan Taman Saujana Hijau ni. Kawasan taman yang berbukit dengan tumbuhan yang cantik. Selalu juga lihat gambar-gambar di internet. Namun begitu sebagai jurugambar perkahwinan kali pertama saya menjejakkan kaki ke sana ialah pada bulan November 2016. Ketika itu saya cover majlis perkahwinan antara Nurain dan […]

Afifi & Afida – Majlis Bertandang


Salah satu soalan yang sering diutarakan semasa shoot wedding ialah, “Nanti outdoor nak shoot kat mana?”. Kalau nak dikirakan kita memang mempunyai banyak pilihan. Tetapi kadang-kadang ada juga kekangan seperti faktor mengejar masa, cuaca dan juga jarak serta trafik jem. Oleh itu untuk majlis ini yang diadakan di dewan Kolej […]

Double Wedding Part 1 – Akad Nikah Yong Safiah & Shahril


Alhamdulillah. Diberi kepercayaan untuk cover double wedding dua beradik yang cantik manis iaitu Yong Safiah dan Yong Fasiha di Rawang. Tugasan pertama ialah untuk majlis akad nikah Yong Safiah dan Shahril. Majlis diadakan di rumah pengantin perempuan di Taman Bersatu, Rawang. Rumah tepi tasik, jadi lepas nikah dapatlah shoot di […]