Tag Archives: jurugambar


Vivy Yusof & Duck Scarf


Sekarang ni antara topik yang tengah hangat ialah tentang Vivy Yusof iaitu seorang ahli perniagaan terkenal dan pengasas FashionValet – satu jenama dalam bidang fesyen tempatan. Semuanya gara-gara komen tentang bantuan kerajaan untuk golongan M40 dan B40 dalam menghadapi situasi Covid19 sekarang. Antara salah satu brand yang agak terkenal ialah […]

Vivy Yusof's dUCk

Ayuni & Halim – Akad Nikah


Throwback dari majlis pada tahun 2019. Antara pasangan pengantin yang senang saya nak ingat sebab kedua-dua mereka sangat murah dengan senyuman. Juga mudah memberikan kerjasama sepanjang majlis berlangsung. Pose pun pandai tak payah ajar dah. Untuk posting ini saya ketengahkan gambar-gambar dari majlis akad nikah mereka dahulu. Upacara akad nikah […]

Bekerja Dengan Sanggar Masri Klasik…


Sudah agak lama rasanya tak bekerjasama dengan wedding planner yang specialize dalam perkahwinan bertemakan melayu/nusantara klasik ini. Kali terakhir saya bekerjasama dengan Sanggar Masri Klasik ialah pada tahun 2016 di pertunjukan fesyen anjuran Bahari Asyek. Kali ini saya agak berbesar hati apabila pelanggan menghubungi saya dan memberitahu bahawa saya direkomen […]

Perkahwinan Klasik Nusantara

The Sporting Bridesmaid


Saya selalu percaya bahawa kemeriahan sesuatu majlis perkahwinan itu selain dari kehadiran saudara-mara terdekat juga turut dibantu dengan kehadiran sahabat handai. Apatah lagi jika rakan-rakan anda itu sporting belaka dan melibatkan diri mereka secara dekat dalam majlis tersebut. Apa yang saya paparkan di sini adalah gambar-gambar dari majlis perkahwinan Juraiza […]

Akmal & Farah – Outdoor Photoshoot Yang Tak Menjadi


Ada kalanya apa yang kita rancangkan tak menjadi kenyataan. Tapi ada kalanya perkara yang tak dirancang itu mungkin memberi sesuatu yang lebih baik. Dalam fotografi perkahwinan pun perkara sama kadang-kadang berlaku. Contohnya untuk post wedding photoshoot bagi pasangan Akmal & Farah ini, kami sepatutnya mengadakan outdoor photoshoot. Tapi belum sempat […]

Akmal & Farah di Westlane


First posting untuk tahun baru dan juga dekad baru 2020. Tapi ini dari event 2019. Majlis bertandang bertempat di Westlane, Petaling Jaya. Kerjasama antara saya dan juga NC Catering. Penulis merupakan jurugambar perkahwinan yang beroperasi di Damansara, Kuala Lumpur. Jika ada sebarang pertanyaan atau tempahan untuk fotografi perkahwinan, pertunangan, harijadi, aqiqah, majlis korporat, […]

5 Sebab Mengapa Anda Perlukan Jurufoto Profesional Untuk Majlis Perkahwinan


Salah satu aspek penting dalam perkahwinan era sekarang ialah fotografi perkahwinan. Ini adalah untuk merakamkan peristiwa bersejarah dalam hidup pengantin sebagai kenangan dimasa hadapan. Adakalanya aspek ini tidak begitu dititikberatkan oleh pengantin. Mungkin ada sebab-sebab yang tersendiri. Namun begitu cuba anda renungkan – belanja yang besar telah dikeluarkan untuk bayaran […]

Majlis Perkahwinan Pegawai Tentera


Biasanya majlis perkahwinan pegawai tentera atau pun polis begitu menarik minat tetamu yang hadir. Ini kerana terdapat kelainan pada majlis mereka. Antara perkara yang akan kita temui pada majlis perkahwinan pegawai tentera atau pegawai polis adalah: Memakai uniform – kebiasaan yang saya lihat pengantin lelaki yang merupakan anggota pasukan akan […]

Off Camera Flash


Biasanya untuk shoot majlis perkahwinan saya cuma membawa satu light stand. Itupun biasanya cuma digunakan untuk outdoor photoshoot sahaja. Di lokasi perkahwinan seperti di dewan mahupun rumah saya biasanya hanya menggunakan on camera speedlight. Ini adalah bagi memudahkan dan mempercepatkan pergerakan. Maklumlah kalau shoot wedding ni kita tak ada banyak […]

Rafiq & Atikah – Wedding Outdoor Photoshoot


Maaf lah ya. Baru sempat nak sambung tentang majlis perkahwinan Rafiq & Atikah. Posting sebelum ini saya hanya paparkan gambar-gambar dari majlis resepsi mereka di Kompleks Sukan Sri Delima, Kepong. Kali ini kita lanjutkan pula kepada sesi outdoor photoshoot mereka pula. Memang rata-rata pengantin hari ini akan meminta jurugambar perkahwinan […]