© Copyright 2016
NikHamidi Photography

Tag Archives: hantaran


Akad Nikah – Mimi & Alif


Banyak jugak job-job wedding photography yang saya tak sempat nak postkan di blog ini oleh kerana kesuntukan masa. Ya lah bertungkus-lumus nak siapkan album2 pengantin. Yang ni job pada bulan Ogos 2016. Album dah lama deliver cuma blog baru sempat nak update. Client: Mimi & Alif Majlis: Akad Nikah Lokasi: […]

Dulang Hantaran Perkahwinan Dari Qemaih Design


Inginkan sesuatu kelainan bagi gubahan hantaran perkahwinan anda? Jika dulu-dulu dulang hantaran dari tembaga sering digunakan. Ianya tahan lasak tapi sangat berat. Semakin lama ianya makin kurang digunakan. Mungkin harganya agak mahal kot. Kemudian ianya diganti oleh dulang aluminium yang lebih ringan. Masalahnya dulang aluminium ini mudah tumbang jika isi […]

Mas Kahwin dan Wang Hantaran Sama ke?


Kepada mereka yang plan nak kahwin patut tahu tentang perbezaan antara mas kahwin dan wang hantaran. Adalah penting untuk tidak keliru antara mas kahwin dan wang hantaran. Mas kahwin atau disebut juga sebagai mahar mengikut istilah syarak adalah suatu pemberian yang wajib diberikan oleh suami kepada isterinya atas sebab pernikahan. […]

18 Cara Mempersembahkan Cincin Perkahwinan Anda


Hasil dari carian google saya paparkan di sini antara cara kreatif untuk mempersembahkan cincin perkahwinan anda di dalam bekas hantaran. Harap dapat membantu mereka yang inginkan sesuatu kelainan pada majlis perkahwinan atau pun pertunangan anda nanti. Bolehlah ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.  

15 Tips Menjimatkan Belanja Untuk Majlis Perkahwinan


Tentu kita semua sedia maklum tentang keadaan ekonomi yang agak suram ketika ini. Ia bukan saja melanda negara kita bahkan juga banyak negara-negara lain. Keuntungan syarikat semakin berkurangan, harga barangan dan perkhidmatan juga semakin meningkat. Bagi pasangan yang sedang bercinta, rancangan berkahwin terpaksa diteruskan juga. Mungkin ada yang terpaksa menangguhkan […]

Hantaran Perkahwinan Jersi Germany 2014


Pada penghujung April yang lepas saya telah pun mendapat satu assignment untuk majlis perkahwinan antara Imah & Nordin. Majlis akad nikah telah di adakan di Kelang sebelum majlis resepsi di Dewan SUK Shah Alam beberapa hari kemudian. Apa yang menarik perhatian saya pada fotografi perkahwinan kali ini adalah hantaran dari […]

Hantaran jersi German

Fotografi Perkahwinan Bukan Sekadar Potraiture


Skop fotografi perkahwinan sebenarnya agak luas. Selain daripada merakamkan foto pengantin, ahli keluarga, teman-teman serta semua yang terlibat jurufoto juga bertanggungjawab untuk mendapatkan imej-imej menarik objek-objek yang berkaitan dengan majlis. Ini amat penting kerana objek tersebut akan menjadi salah satu bahan yang akan terlipat dalam kenangan pasangan peengantin. Oleh itu […]

Pulut Kuning Dalam Adat Perkahwinan Melayu


Sepanjang menyediakan khidmat sebagai jurugambar perkahwinan di Kuala Lumpur dan juga kawasan-kawasan lain sering kali saya melihat pulut kuning menjadi salah satu elemen penting dalam majlis-majlis perkahwinan mahu pun pertunangan. Selain dari itu ia turut disediakan juga dalam beberapa majlis cukur jambul, akikah dan juga berkhatan. Pulut kuning diperbuat daripada […]

Pulut Kuning atau Pulut Semangat

Banyaknya Hantaran Pertunangan!


Semasa saya melakukan tugasan fotografi untuk majlis pertunangan Norehan di Gopeng baru-baru ni satu perkara yang menarik perhatian saya ialah tentang banyaknya jumlah hantaran daripada pihak perempuan. Lalu saya pun cuba-cubalah bertanya nak dapatkan kepastian berapa jumlah hantaran yang akan diberi.   Jawapan yang saya dapat ialah di sana mereka […]