© Copyright 2016
NikHamidi Photography

Tag Archives: fotografi


Majlis Aqiqah Adam Rayyad – Adat Pijak Tanah


Semasa saya meliputi fotografi untuk majlis aqiqah Adam Rayyad baru-baru ini saya berkesempatan melihat adat pijak tanah. Sebenarnya ia agak asing bagi saya kerana belum pernah melihat upacara sedemikian sepanjang saya bergerak sebagai jurugambar. Pusat Rujukan Persuratan Melayu, Dewan Bahasa & Pustaka menyebut adat pijak tanah adalah satu upacara memijakkan kaki […]

FA-AQ-229 edtws

Majlis Aqiqah Muhammad Adam Ayyad


Sebagai jurugambar perkahwinan satu kelebihan yang saya dapat  ialah melihat bagaimana sebuah perkahwinan berkembang menjadi sebuah keluarga. Dari berdua, kemudian bertiga, kemudian berempat dan seterusnya. Memang ramai pelanggan-pelanggan saya dah menjadi kawan dan kami masih keep in touch terutama melalui media sosial. Ada juga yang saya menjadi jurugambar mereka dari majlis […]

FA-AQ-258 edtws

Alkisah Henna


Melukis henna di tangan dan kaki sememangnya popular bagi pengantin-pengantin di Malaysia. Kali ini saya nak ceritakan tentang usaha pengantin ini, Lalatrash atau Nuradella untuk mendapatkan lukisan henna bagi majlis perkahwinannya. Biasanya orang kata pengantin perlukan banyak rehat bagi menghadapi hari besar mereka. Tapi almost all of the time bakal pengantin […]

Majlis Resepsi Azwa & Lala Pelamin Fantasia 2015


Kali ini nak share pulak tugasan fotografi perkahwinan kami untuk majlis resepsi Azwa & Lala yang diadakan di Dewan MBSA, Seksyen 13, Shah Alam. Majlis ini diadakan pada hari yang sama dengan majlis akad nikah. Makanya selepas selesai akad nikah di Masjid Naza TTDI Seksyen 13, kami bergegas semula ke […]

azwarlala-949 edt fb

Street Art di Malaysia


Sejak kebelakangan ini street art semakin popular di Malaysia. Jika dulu lukisan di dinding-dinding bangunan atau tembok-tembok tepi jalan sering dianggap sebagai vandalisma dan grafitti, kini pandangan masyarakat sudah berubah. Ramai yang sudah menerima dan menilainya sebagai satu seni yang menarik. Malahan ada syarikat korporat yang menaja projek street art […]

IMG_7313 edt

Mas Kahwin dan Wang Hantaran Sama ke?


Kepada mereka yang plan nak kahwin patut tahu tentang perbezaan antara mas kahwin dan wang hantaran. Adalah penting untuk tidak keliru antara mas kahwin dan wang hantaran. Mas kahwin atau disebut juga sebagai mahar mengikut istilah syarak adalah suatu pemberian yang wajib diberikan oleh suami kepada isterinya atas sebab pernikahan. […]

MajdiNikah-50 edt

Perkahwinan Artis 2016


Agak-agaknya lah kan, pada tahun 2016 ni artis manakah yang akan naik pelamin ya? Yang masih fresh ialah Marsha Milan dan pasangannya Mohamed Shaiful Nizam. Mereka telahpun diakadnikahkan pada 31 Disember 2015. Majlis resepsi pula akan berlangsung pada 8 Januari 2016 di Hotel Majestic. Kiranya majlis perkahwinan dua tahun lah ni […]

2fototunangakimstacy

18 Cara Mempersembahkan Cincin Perkahwinan Anda


Hasil dari carian google saya paparkan di sini antara cara kreatif untuk mempersembahkan cincin perkahwinan anda di dalam bekas hantaran. Harap dapat membantu mereka yang inginkan sesuatu kelainan pada majlis perkahwinan atau pun pertunangan anda nanti. Bolehlah ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.  

wedding-rings-marriage-beach-symbol-vows-sand

Akad Nikah Azwa & Lala Pelamin Fantasia 2015


Sebelum ini kami ada paparkan foto-foto dari Pre-Wedding Azwa & Lala yang telah dibuat di I-City Shah Alam. Majlis akad nikah untuk pasangan dari program realiti Astro tersebut telah diadakan lebih kurang sebulan selepas itu iaitu pada bulan Oktober 2015. Tenaga kerja yang sama dari team pre-wedding digunakan untuk majlis […]

azwarlala-285 edt wm

Lense 85mm Masuk Wad


Semenjak dua menjak yang lepas saya agak kurang puas hati dengan sharpness lensa Canon 85mm 1.8 saya. Saya membuat beberapa test dengan menggunakan focus chart yang saya download dari internet. Hasilnya memang tak boleh blah. Something is not right with the lense. Untuk mengesahkan masalah focussing tersebut saya pun  bawaklah […]

image1