© Copyright 2016
NikHamidi Photography

Tag Archives: fotografi


Alkisah Henna


Melukis henna di tangan dan kaki sememangnya popular bagi pengantin-pengantin di Malaysia. Kali ini saya nak ceritakan tentang usaha pengantin ini, Lalatrash atau Nuradella untuk mendapatkan lukisan henna bagi majlis perkahwinannya. Biasanya orang kata pengantin perlukan banyak rehat bagi menghadapi hari besar mereka. Tapi almost all of the time bakal pengantin […]

Majlis Resepsi Azwa & Lala Pelamin Fantasia 2015


Kali ini nak share pulak tugasan fotografi perkahwinan kami untuk majlis resepsi Azwa & Lala yang diadakan di Dewan MBSA, Seksyen 13, Shah Alam. Majlis ini diadakan pada hari yang sama dengan majlis akad nikah. Makanya selepas selesai akad nikah di Masjid Naza TTDI Seksyen 13, kami bergegas semula ke […]

azwarlala-949 edt fb

Street Art di Malaysia


Sejak kebelakangan ini street art semakin popular di Malaysia. Jika dulu lukisan di dinding-dinding bangunan atau tembok-tembok tepi jalan sering dianggap sebagai vandalisma dan grafitti, kini pandangan masyarakat sudah berubah. Ramai yang sudah menerima dan menilainya sebagai satu seni yang menarik. Malahan ada syarikat korporat yang menaja projek street art […]

IMG_7313 edt

Mas Kahwin dan Wang Hantaran Sama ke?


Kepada mereka yang plan nak kahwin patut tahu tentang perbezaan antara mas kahwin dan wang hantaran. Adalah penting untuk tidak keliru antara mas kahwin dan wang hantaran. Mas kahwin atau disebut juga sebagai mahar mengikut istilah syarak adalah suatu pemberian yang wajib diberikan oleh suami kepada isterinya atas sebab pernikahan. […]

MajdiNikah-50 edt

Perkahwinan Artis 2016


Agak-agaknya lah kan, pada tahun 2016 ni artis manakah yang akan naik pelamin ya? Yang masih fresh ialah Marsha Milan dan pasangannya Mohamed Shaiful Nizam. Mereka telahpun diakadnikahkan pada 31 Disember 2015. Majlis resepsi pula akan berlangsung pada 8 Januari 2016 di Hotel Majestic. Kiranya majlis perkahwinan dua tahun lah ni […]

2fototunangakimstacy

18 Cara Mempersembahkan Cincin Perkahwinan Anda


Hasil dari carian google saya paparkan di sini antara cara kreatif untuk mempersembahkan cincin perkahwinan anda di dalam bekas hantaran. Harap dapat membantu mereka yang inginkan sesuatu kelainan pada majlis perkahwinan atau pun pertunangan anda nanti. Bolehlah ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.  

wedding-rings-marriage-beach-symbol-vows-sand

Akad Nikah Azwa & Lala Pelamin Fantasia 2015


Sebelum ini kami ada paparkan foto-foto dari Pre-Wedding Azwa & Lala yang telah dibuat di I-City Shah Alam. Majlis akad nikah untuk pasangan dari program realiti Astro tersebut telah diadakan lebih kurang sebulan selepas itu iaitu pada bulan Oktober 2015. Tenaga kerja yang sama dari team pre-wedding digunakan untuk majlis […]

azwarlala-285 edt wm

Lense 85mm Masuk Wad


Semenjak dua menjak yang lepas saya agak kurang puas hati dengan sharpness lensa Canon 85mm 1.8 saya. Saya membuat beberapa test dengan menggunakan focus chart yang saya download dari internet. Hasilnya memang tak boleh blah. Something is not right with the lense. Untuk mengesahkan masalah focussing tersebut saya pun  bawaklah […]

image1

Kek Perkahwinan Macarons


Kek perkahwinan merupakan salah satu elemen penting dalam perkahwinan moden. Jika ditanya dari manakah aslanya tradisi ini, harap maaf sebab saya tak tahu dan tak arif dalam bab ini. Mungkin ianya sekadar ikut-ikutan dan akhirnya menjadi trend dalam setiap perkahwinan. Kebiasaannya dalam sesuatu majlis resepsi atau persandingan, upacara memotong kek perkahwinan […]

RcptnAalif-362 fb

Majlis Perkahwinan Fariza & Anwar


Jika sebelum ini kami ada kongsikan tentang Pelamin Pilihan 2015 Part 2 – yang mana kami paparkan pelamin untuk majlis perkahwinan Fariza & Anwar, kali ini kami paparkan serba sedikit hasil fotografi kami untuk keseluruhan majlis tersebut. Ianya bermula dari majlis akad nikah di Masjid Bandar Tun Hussein Onn, Cheras […]

Fariza-893 edtws